MALE FASADEN: Når man maler på en for varm overflate, fordamper vannet i malingen for fort. Det gjør at tørkeprosessen blir forstyrret, så den sliter med å danne en sterk malingfilm som holder over tid. Foto: Chera Westman/ifi.no

Unngå disse tabbene når du maler huset

Tekst og foto: ifi.no

Med supert vær i store deler av landet er mange huseiere klare for å komme i gang med utendørssesongen og malejobben ute når treverket i fasade og terrasse er tørt nok. Noen tror at maling tørker bedre i sola – men det kan føre til langt mer skade.

– Det kan virke fristende å benytte finværet til å male huset, og få en fin brunfarge selv samtidig som fasaden friskes opp. Gjør gjerne det, men pass på at du ikke står midt i solsteken og maler, sier teknisk rådgiver hos IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, Chera Westman.

– Hvis den våte malingen utsettes for sterk solvarme, tørker den for raskt i overflaten, altså at den skinntørker, mens malingen under fortsatt er våt. Da kan du få solblærer på den nymalte veggen.

Byr på problemer

Solblærer er ofte myke og små, runde eller pølseformede, og legger seg under malingsfilmen. De oppstår når varmen får treet til å utvide seg og blåse opp gass i det nye malingstrøket som kun har tørket i overflaten. Ferske solblærer kan man klare å presse på plass igjen med fingeren.

– Men det er ikke noen selvfølge at disse blærene blir borte av seg selv. Da har du skaffet deg noen problemer du må leve med, sier Per Myhre, maler og teknisk sjef hos Nordsjö.

Hvis du skal male nå, bør du tenkte strategisk, og legge opp arbeidet etter sola. Det beste er å velge å male etter at solen har stått på, når veggen har kjølt seg ned. Alternativet er å være ute i god tid før sola. Malingen skal nemlig stå i noen timer og tørke før solsteken kommer. Optimal maletemperatur er +23 grader, blir det varmere tørker malingen raskere, og ved lavere temperatur tar det lengre tid før malingen blir tørr.

Verst med mørke hus

Mørke husfarger har økt i popularitet de siste årene, men skal du behandle et mørkt hus bør du være ekstra påpasselig. En mørk vegg kan fort komme opp i over 60 grader, en temperatur malingen absolutt ikke er designet for.

– Når du maler på en for varm overflate, fordamper vannet i malingen for fort. Det gjør at tørkeprosessen blir forstyrret, så den sliter med å danne en sterk malingfilm som holder over tid. Og det er jo det man vil ha. En maling som holder, sier Myhre.

For varmt ute? Mal inne

Steker solen fra klarblå himmel kan du heller benytte dagen til å lade opp med sol og varme bad, eller ta for deg et maleprosjekt innendørs. Med fint vær kan du sette opp vinduer og dører, så du får god lufting mens du jobber.

– Er det tørt og varmt vær er det også enkelt å rydde møblene ut på terrassen: Når sofaen eller sengen ikke står midt i rommet går det mye raskere å male veggen, sier Westman.

Pollenfella

Det er ikke bare varmt vær som kan by på problemer når du skal male huset, eller når terrassen skal beises eller oljes. Nå er det også høysesong for pollen. Rekker det å komme mer pollen etter at du har vasket overflaten, kan det gjøre at overflatebehandlingen ikke hefter skikkelig til overflaten.

– Pollen på overflaten kan gi heftproblemer. Det vil si at pollen legger seg på overflaten som skal behandles og skaper en barriere mellom treverket og overflatebehandlingen. Dette kan føre til dårlig vedheft og ujevn påføring, sier Kristian Owren, administrerende direktør hos IFI.

– Et tynt lag av pollen kan også sette seg fast i den våte malingfilmen som igjen kan gi et skjoldete resultat.

Owren anbefaler at du utsetter arbeidet til den verste pollenspredningen har gitt seg.

– Dersom det er meldt pollenspredning ville jeg ha ventet, så følg med på værmeldingen. Vanligvis er det tryggere å gå på med overflatebehandling senere på våren eller på begynnelsen av sommeren for å være sikker, men det avhenger jo hvor i landet du befinner deg. Pollenvarslene er normalt ganske presise, avslutter han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *