Foto: Andreas Framnes/Forbrukerrådet

Test av yoghurt for spedbarn: Mye sukker, lite yoghurt

Forbrukerrådet har sett på innholdet i åtte yoghurter til spedbarn. Mye frukt og sukkerarter, og til tider lite yoghurt preger flesteparten av produktene, som etter Forbrukerrådets mening enten burde omdøpes eller like gjerne fjernes fra butikkhyllene.

Markedet for babymat er stort, og stadig vekk dukker det opp nye produkter i butikkhyllene. Et av dem er yoghurt for spedbarn, og vi har undersøkt åtte forskjellige varianter for blant annet næringsinnhold, ingredienser og om produktnavnet samsvarer med hva det faktisk inneholder.

Testvinneren fra LilleGo. Foto: Forbrukerrådet

Minst sukker i testvinner

LilleGos Yoghurt og grøt – Mango, eple og pasjonsfrukt er hakket bedre enn de andre produktene. Den har minst sukker og inneholder noe havre og andre kornsorter.

Sammenlignet med de øvrige produktene er LilleGos Yoghurt og grøt også god på protein og har lavest energiprosent fra sukker. Energiprosent er den andelen av kaloriene som kommer fra sukker.

I tillegg anbefales den til spedbarn fra 10 måneders alder.

Aldersmerking i strid med offentlige anbefalinger

Med unntak av testvinneren, er nemlig alle produktene i testen ment for spedbarn i alderen fra 6, 8 eller 9 måneder, skal vi tro merkingen på pakkene.

Produktet Min Yoghurt Banan og jordbær (6-36 mnd) inneholder så mye yoghurt at det kan være i strid med Helsedirektoratets anbefalinger om kumelk.

— Helsedirektoratets råd er å vente med å gi spedbarnet yoghurt til det er 10 måneder, så hvorfor flesteparten av produktene hevder å egne seg for barn fra 6, 8 og 9 måneder er for oss uklart, sier Aysha Grönberg, klinisk ernæringsfysiolog og seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Hvor ble det av havren?

Fire av produktene i testen, Lev Vels to produkter, Yoghurt med frukt og bær med havre og bygg, og Yoghurt med tropisk frukt med havre og bygg, samt Frukt Yoghurt + Havre Mango og Frukt Yoghurt + Havre Banan fra Ella’s Kitchen, inneholder bare 2 prosent havre. Det er problematisk, skal vi tro Grönberg.

Svimlende lite havre i disse fire produktene, fra hhv. Lev Vel og Ella‘s Kitchen. Foto: Forbrukerrådet

— De får alle trekk i karakter for havre- og bygg-merkingen på emballasjen. Som forbruker er det lett å tenke at disse kan være sunnere alternativ enn andre produkter, nettopp fordi havre og bygg fremheves i produktnavnet. I realiteten er det svimlende lite korninnhold i disse produktene. I tillegg inneholder noen av produktene tre-fire forskjellige typer frukt, og det kan være problematisk, sier hun.

Puréblandinger kan gi uvaner

Frukt og bær er sunt for spedbarn, og er en kilde til mange viktige næringsstoffer. Det er imidlertid et poeng å la barnet få bryne seg på én og én smak, sier Grönberg.

— Når man koker og moser frukt til fruktpuré gjør man det lettere for barnet å spise det, men det kan være et poeng å la babyer få prøve seg på én smak om gangen. De fleste klemmeposene inneholder blandinger av frukt og bær, noe som gjør at barnet vil får en preferanse for denne smaken fremfor å bli kjent med smaken av hver enkelt frukt eller bær, sier Grönberg.

Aysha Grönberg. Foto: Helen Mehammer/Forbrukerrådet

…og mye sukker

Barn under to år skal ikke ha i seg sukker overhodet, ifølge de nye norske næringsstoffanbefalingene. Derfor er det et problem at fruktpuréer ikke inngår i definisjonen av sukker, slik den gjør blant annet i Storbritannia.

For frukt som kommer som puré eller juice vil gi en høyere blodsukkerstigning enn frukt som spises som den er, påpeker Grönberg.

— Vi mener at den norske definisjonen ikke beskytter de aller minste fra å få i seg for store mengder sukker. Det gir barnematprodusentene en mulighet til å lage svært søt mat som igjen er med på å forme små barns preferanser for smak og levevaner senere i livet. Det vil også kunne ha en uheldig effekt på tannhelsen. Derfor bør barn som etter hvert klarer å tygge, prøve seg på frukt som ikke er most, sier hun.

Vil ha endring i navn og aldersmerking

Alle yoghurtproduktene fra Ellas Kitchen som vi har sett på, har så store andeler frukt at produsentene bør vurdere å kalle dem «smoothie» i stedet, ifølge Grönberg. Det samme gjelder Rema 1000-produktene fra Lev Vel.

— Med unntak av Änglamarks produkt Smoothie med yoghurt, bør produktnavnene bedre beskrive hva man faktisk kjøper, sier hun, og legger til:

 — Vi mener også at produktenes aldersangivelse bør vurderes på nytt, gitt Helsedirektoratet anbefalinger om å unngå å gi kumelk til spedbarn under 10 måneder. Når barnet har passert 10 måneder, så er det ofte klart for å bryne seg på mat med mer tekstur enn det disse produktene bidrar med. De kan like gjerne fjernes fra markedet, sier Grönberg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *