Foto: NAF

Slik frakter du vårens avfall sikkert til gjenvinningsanlegget

Ikke alle drar til fjells i påsken. Mange bruker påsken til rydding i boder, på loft og i hagen. – Når du skal frakte avfallet til gjenvinningsanlegget, er det livsviktig at du sikrer lasten skikkelig. Selv i lave hastigheter kommer usikret last med stor kraft ved en bråstopp, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Ved en bråstopp eller kollisjon får lasten en kraft tilsvarende mange ganger sin egen vekt. Derfor er trygg sikring av lasten livsviktig.

– Det er viktig å tenke at lasten ikke skal forskyve seg i noen retning. Har du bare tatt stropper rundt lasten i sideretningen, hjelper ikke de om lasten blir trykket forover, sier Sødal. – Selv i en bråstopp i lav fart kan lasten slå i stykker frontlemmen på hengeren eller fyke av takstativet på bilen, advarer han.

Skaff deg riktige lastestropper

Det enkleste er å kjøpe lastestropper med en jekk som strammer stroppen. Disse finnes i flere størrelser, og er merket med bruddstyrke.

– Se på lappen på stroppen eller forpakningen. Stropper som tåler to tonn er nokså vanlige, sier NAF-rådgiveren, – Har du stropper fra før, sjekk at de ikke er utslitt eller skadet. En ødelagt stropp skal kastes, fortsetter han.

Slik fester du lasten

  • Den enkleste måten å sikre lasten på er det som kalles overfallssurring. Stroppen går fra den ene siden av tilhengeren, over lasten og ned på den andre.
  • Skal lasten sikres mot å skli framover ved bråbrems, kan man bruke grimesurring. Stroppen blir som en grime på en hest, og festes i gulvet på hengeren, opp på lasten med maksimalt 45 graders vinkel, rundt forsiden og ned på den andre siden i gulvet.
  • Lastestroppene kan også festes som en loop rundt lasten, for eksempel en stabel med planker.
  • Direkte surring betyr at man fester stropper i lasten og ned i tilhengeren. Vinkelen på surringen må være mellom 30 og 60 grader.

Hageavfallet må også sikres

  • Kvist og kvast fra hagen veier ikke så mye, men det er likefullt last som skal sikres så ikke greiner og kvister flyr av gårde og treffer fotgjengere eller andre biler.
  • Pass på at lasten ikke stikker ut, spesielt i sideretningen. Last det tyngste avfallet i bunnen av hengeren.
  • Bruk jekkestropper til å surre lasten. Får du tak i festekrokene på hengergulvet klemmes lasten sammen oppi hengeren bedre enn om du fester stroppene på utsiden av hengeren.
  • Småkvist kan fort forsvinne av lasten selv om du har festet med stropper. Du kan bruke en presenning eller et nett til å pakke inn lasten. Husk at presenningen også må festes skikkelig.
  • Hvis du skal frakte hageavfall og leier henger, sørg for å leie en henger med høye vegger. Da er det lettere å holde lasten på plass.

Mer om sikring av last på henger finner du på naf.no   

Reglene for førerkort og henger er det lurt å sette seg inn i. De finner du her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *