KI-generert illustrasjon.

Skjerpede egenberedskapsråd: Krever ildsted i alle hus

Mens de nye beredskapsrådene anbefaler å fylle opp lageret med ved er det ikke krav til ildsted i nye hus. En av tre husholdninger har ikke mulighet til å fyre når strømmen forsvinner.

Det er i dag kun et krav til pipe i alle nye småhus, men kravet forsvinner om det er lagt inn vannbåren varme, selv om vannet varmes med elektrisitet. Installasjon av ildsted er opp til husbyggeren selv.

– Reglene gjør at mange dropper både pipe og ildsted. Det samsvarer dårlig med beredskapsrådene, sier styreleder i Norsk Varme Brede Børud.

Senest i 2022 ble et forslag fra Direktoratet for Byggkvalitet om å fjerne skorsteinskravet stoppet av daværende kommunalminister Bjørn Arild Gram.

– Vi mener myndighetene må gå enda lenger og innføre krav til fullt fyringsanlegg i alle nye hus. Det gir liten mening å kun ha en pipe dersom strømmen blir borte i flere dager. Skal beredskapen være reell må det være mulig å varme opp huset med ved fra den ene timen til den andre, sier Børud.

Totalt sett mangler rundt 30 prosent norske hjem et ildsted ifølge offisielle tall fra blant annet SSB. Det er altså godt over en million nordmenn som ikke har en alternativ oppvarmingskilde dersom strømmen går.

NVEs strømbruddsrapporter viser at flere områder i landet er særlig utsatte, med flere dager lange brudd. De siste dagers uvær og siste års snøvær i Sør-Norge gir temaet ny aktualitet. Samtidig gis det ikke så stor oppmerksomhet, da medier og mange myndigheter holder til Oslo, hvor strømforsyningen er den mest stabile i landet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *