Foto: Helfo/Morten Rakke

Skal du til utlandet i sommer? Ta med deg Europeisk helsetrygdkort!

Skal du på ferie i et EØS-land eller Sveits, bør du huske å ta med deg Europeisk helsetrygdkort i bagasjen. Da er du bedre stilt hvis ulykke eller sykdom rammer deg.

– Hvis du må oppsøke offentlig lege eller offentlig sykehus når du er på reise i EØS-land, Sveits eller Storbritannia, kan helsetrygdkortet sikre deg helsehjelp. Ved å vise kortet har du rett til dekning av nødvendig helsehjelp på lik linje med innbyggerne i det landet du oppholder deg i, sier avdelingsdirektør Karin Synnøve Jarnæs i Helfo utland.

Med Europeisk helsetrygdkort betaler du bare samme egenandel som borgerne der.

Trenger du nytt helsetrygdkort?

Er du medlem i folketrygden i Norge og statsborger enten her eller i et annet EØS-land, har du rett til å få Europeisk helsetrygdkort. Du søker enkelt om å få kortet på helsenorge.no. Der finner du også nyttig informasjon om bruken av helsetrygdkortet.  Men det er ikke sikkert du trenger et nytt kort hvis du har et fra før.

–  Vi oppfordrer folk til å sjekke kortet sitt, for det er unødvendig å bestille nytt før det gamle er i ferd med å gå ut på dato. Leveringstid for et nytt helsetrygdkort er normalt 10 virkedager, opplyser Jarnæs.

Helsetrygdkortet har en varighet på opptil tre år fra det er utstedt. Utløpsdato finner du på selve kortet.

 Legg kortet på et lurt sted

Jarnæs minner om at det er viktig å ta med kortet i bagasjen når du skal ut og reise.

– Husk å ha kortet tilgjengelig, slik at du kan vise det hvis du trenger helsehjelp hos en behandler eller et sykehus.  Dette behovet kan brått oppstå, så legg kortet i lommeboka eller et annet egnet sted når du er på farta, sier hun.

Hvis du likevel ikke har kortet tilgjengelig når du trenger det, kan du få hjelp ved å ringe +47 23 32 70 00. Da kan Helfo utstede en hasteblankett som dokumenterer samme rettighet som plastkortet.

Telefonen er betjent på hverdager fra kl. 08.00 til 15.30.

Ikke glem reiseforsikring

– Vi oppfordrer alle til uansett å ha en privat reiseforsikring når de skal ut og reise. Europeisk helsetrygdkort dekker ikke behandling på privat sykehus eller hos privat lege som ikke er tilknyttet det offentlige behandlingstilbudet. Det dekker heller ikke hjemtransport, understreker Jarnæs.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *