Ser du hvor skaden er på ledningen? Slike skal du ikke bruke, eller prøve å fikse på, sier brannekspert. Foto: Heidi Tofterå Slettemoen/Frende ForsikringSer du hvor skaden er på ledningen? Slike skal du ikke bruke, eller prøve å fikse på, sier brannekspert. Foto: Heidi Tofterå Slettemoen/Frende Forsikring

Ser laderen din slik ut? – Kast den med en gang!

Små brutte koblinger, misfarget ledning og varmgang er tydelige tegn på brannfare. – Ikke prøv å fikse dem, de skal rett i søpla.

Det sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

– Folk lader på mange rare, dårlige og farlige måter. Vi ser en del ladere som brukes selv om de har sett sine beste dager for lenge siden, sier han.

Mengden småelektronikk i norske hjem er stor. Mobiltelefoner, pcer, nettbrett, smartklokker og andre duppedingser lades om og om igjen.

– Så kveiles ledningene ned i skuffen til neste lading. Da blir de slitt etter hvert. Det er ikke gitt at levetiden til laderen er like lang som tingen du lader, sier Øren.

Sjekk underlaget

Frende-eksperten tipser om å lade på et ikke-brennbart underlag og å holde ladingen borte fra brennbart materiale.

– Det betyr for eksempel at den ikke bør ligge på gulvet bak gardinen, eller oppå sofaen. Eller i senga. Både laderen og det som lades trenger luft. Bruk gjerne en glassplate, en gulvflis eller noe annet som ikke kan ta fyr, sier Øren.

Ikke legg deg til å sove

Alle elektriske apparater som kobles til strømnettet utgjør en viss fare. Feil bruk og dårlig vedlikehold av elektriske apparater kan ende med boligbrann.

– Heldigvis er det sjelden vi ser brannkatastrofer på grunn av lading av elektronikk, men hvis det først brenner sprer det seg fort. Og da er det kritisk at du er våken og til stede, ikke i dyp søvn eller en tur på butikken. Giftige gasser fra apparatene er vel så farlig som flammene. Hvis du sover er det ikke gitt at du våkner før det er for sent, sier Øren.

Slik sjekker du utstyret 

Branneksperten i Frende anbefaler at du sjekker ledning og lader jevnlig. Varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare.

– Kjenn etter om det er uvanlig varmt. Og se om det er synlige skader eller misfarginger noe sted på ledningen. Bytt ut de slitne laderne. De har gjort jobben og bør få pensjonere seg. Det koster lite med en hel og ny, sier Øystein Øren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *