EGGA I BRIXTON: De fem gutta i Norsk Eggeband har alle røtter  fra Lørenskog, men de reiser gjerne utaskjærs når anledningen byr seg.

Norsk Eggeband har holdt sammen halve livet

Tekst: Merete Sillesen. Foto: Privat 

Fem gutter på 60+ har spilt i samme band i 32 år. Det er halve livet, det. Alle har røtter fra Lørenskog, og ingen har tenkt å gi seg med det første.

Energien er på topp. Når disse gutta entrer scenen gir de alt. Publikum lar seg rive med av Eggebandets fengende rytmer og utstrålende sjarm. Her rykker det både i dansefoten og i stemmebåndene.

Hva de spiller?

– Vi spiller den kuule musikken fra dem rekti’ åra, sier Charles Egge kjapt, og legger til at dette for øvrig er sloganet til bandet.

Musikkinteressen er limet

Charles forklarer at selv om det først og fremst er musikkinteressen som binder gutta sammen, finner de på andre aktiviteter, både med og uten familier.

– Ingen av oss liker å sitte på rumpa, vi må holde oss i form. Vi har ulike former for trening, men det har blitt mange felles skiturer, sier Charles, og forteller at en årlig tur til Trysil også er en viktig tradisjon.

Han poengterer at selv om musikken er limet i vennskapet, har de felles røttene mye å si. De fem har kjent hverandre mesteparten av livet, det knytter sterke bånd.

– Vi har også andre venner, både felles og hver for oss. Det er et bredt musikkmiljø på Lørenskog, og vi er kompiser med blant annet medlemmene i Bjelleklang og Enda Kaldere. Noen ganger gjør vi arrangementer sammen, som på nabolagskonserten sist lørdag, sier Charles.

Han er opptatt av å formidle kultur der folk er, og Norsk Eggeband spiller gjerne på lokale steder som på Lillestrøm Kulturpub. De har nettopp spilt på Liv & Røre på Triaden, da sammen med Enda Kaldere. Det ble en stor suksess, et slikt sted har vært savnet i Lørenskog.

– Vi er kanskje Lørenskogpatrioter, men vi tar gjerne spilleoppdrag andre steder, og har faktisk spilt både i Budapest og i Skagen, sier Charles.

– Vi spiller der det trengs litt trøkk, litt rock, litt uformell løssluppenhet og generell livsutfoldelse, som 70-/80-/90-tallsfest, blåtur, 40-/50-/60-årslag, event, fest, firmafest, ball, galla, jubileum, julebord, kickoff, party, reunion, sommerfest, studentfest eller helt vanlig pub. Det er fantastisk gøy å oppleve hvordan vår egen musikkglede smitter over på de som er til stede.

EGGA I KRISTIANSAND: Gutta spiller der det trengs litt trøkk, litt rock, litt uformell løssluppenhet og generell livsutfoldelse.

Bandet har ingen leder

Da BYLillestrøms journalist forsiktig lurer på opprinnelsen til navnet og spør om det er Charles som er bandets leder, er han helt klar på at det er han ikke. Her er det demokrati, og alles meninger betyr like mye. De har hatt noen diskusjoner og småkonflikter i musikalsk sammenheng, men aldri noe som ikke kunne løses på en vennskapelig måte.

– Bandets navn er egentlig et kompromiss. Vi startet akustisk i kjelleren hjemme hos meg på Kurland, og gutta mente vi skulle kalle oss «Charles Eggeband». Jeg nedla veto, men gikk med på at etternavnet mitt ble brukt. Og nå har Norsk Eggeband altså holdt det gående i 32 år, sier Charles, og forteller at da spillejobbene kom, ble fullt utstyr kjøpt inn.

– Kun trommeslageren er byttet ut, Even Øiestad var første trommis, men skulle på jordomseiling og da ble det sånn at Jørgen Hauland tok over stikkene. Resten av besetningen er den samme som for 32 år siden. Det er utrolig å tenke på at vi har spilt sammen halve livet.

NORSK EGGEBAND: Fem gutter på 60+ har spilt i samme band i 32 år. Samarbeid og glede er viktig, her tar gutta godt vare på hverandre.

Nå synes Charles det er på tide å presentere medlemmene i bandet, og ramser opp:

Roar Bjerkeli
Mest bass, litt tin-wistle og delvis vakker kastralkoring.

Lars Haukland
Brett og sang og koring i de høyeste registre.

Frode Hellum
Gitar, sang, munnspill og litt rangle når det trengs.

Jørgen Haukland
Trommer, trommer og kanskje litt sang.

Charles Egge
Gitar, mandolin, munnspill og sang.

Av de fem medlemmene i alderen 63-67 år, er bare én pensjonist – men han jobber likevel.

Gutta er like ulike som enhver annen guttegjeng som har holdt sammen siden oppveksten, og jobber blant annet som innen økonomi, IT og reiseliv, og som arkitekt og lærer.

– Vi føler oss privilegerte som fortsatt deler både vennskapet og musikkgleden. Vi er glade i hverandre og respekterer hverandre, selv om det er mye fleip og tull mellom oss. For utenforstående kan det nok høres litt vulgært ut innimellom, men egentlig er vi snille gutter, bedyrer Charles.

Kreativitet og samarbeid

Medlemmene i Norsk Eggeband øver fast én gang i uka hele året, selv om ikke alle er til stede hver gang. Alle kan komme med forslag til repertoar, men Frode og Charles som synger mest lead, er nok pådriverne.

Charles forteller at bandet har laget et par egne låter, men ellers stort sett henter musikk fra 70-åra.

– Vi er ikke snauere enn at vi kliner til med låter fra både 80-, 90-tallet og «vår tid» også. Vi synger på engelsk, norsk og svensk, sier Charles.

Mens mange tilårskomne herrer får en litt rust på stemmebåndene, hører ikke journalisten antydning til dette når hun lytter til Norsk Eggebands gullstruper på YouTube. Charles røper at han synger i St. Laurentiuskoret, også på Lørenskog. Det har han gjort i 16 år. Her har han blant annet lært mye om å ta vare på stemmen, stemmeteknikk og ikke minst oppvarming av stemmen.
– Jeg tror det er sunt å drive med noe kreativt i fritiden. I bandsammenheng er samarbeid avgjørende. Det gjelder å gi og ta, vite når du skal fremheve deg selv og når du skal trekke deg litt tilbake. Slik er det egentlig i alle sammenhenger, både på jobb og privat, sier Charles.

– Det gjelder å spille hverandre gode. Og det gjør vi i Norsk Eggeband, vi har tross alt øvd i 32 år.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *