Med en årlig hussjekk, blir det mye enklere å planlegge vedlikeholdet og få en oversikt over hva som bør gjøres når. Foto: Chera Westman/ifi.no

Nå bør du ta hussjekken

Tekst: ifi.no

En huseier har alltid noe å gjøre, men ikke alt haster like mye. IFI anbefaler alle å ta en utvendig hussjekk nå. Sett opp en arbeidsliste, og planlegg vedlikeholdet slik at du unngår kostbare og kjipe overraskelser.

Det lønner seg å starte utesesongen med en hussjekk. Da blir det mye enklere å planlegge vedlikeholdet, og få en oversikt over hva som bør gjøres når. Det kan både spare deg tid og penger. Slik lykkes du:

1. Lag en plan

Jo mer slitt overflatebehandlingen har blitt, desto mer arbeidskrevende blir vedlikeholdet når vi omsider utfører det.

– Lag en arbeidsliste for hva som bør håndteres i år, hva som kan vente til neste år, og eventuelt hva som bør gjøres om to, tre eller fire år. Utsetter du vedlikeholdet for lenge kan det føre til at malingfilmen sprekker opp, brytes ned, flasser av og gir opphav til råte, sier Kristian Owren, administrerende direktør i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør.

Ha gjerne med deg en notatbok når du sjekker huset, eller ta notater på mobilen. Ta gjerne også bilder underveis som du kan bruke til planlegging av fremtidige utbedringer og vedlikehold.

2. Vask

Et godt tidspunkt å se over huset med vedlikeholdsbrillene på, er i forbindelse med en årlig fasade- og terrasserengjøring.

– Når du vasker huset, er det en gyllen mulighet til å ta en ekstra sjekk av tilstanden på fasaden. Se etter flassing, sår, hakk og oppsprekking i malingfilmen. Småskader bør du utbedre med en gang, ved å skrape bort løs maling, flekkgrunne og male. Ikke vent til de utvikler seg og gir større problemer, anbefaler Lars Petter Rustan, salgssjef hos Jordan.

Sjekkliste – dette må du se etter:

  • Se etter mekaniske skader i malingfilmen. Små hakk og sår bør utbedres raskt.
  • Sjekk om det ytterste malingssjiktet flasser av. Det kan medføre vanninntrenging.
  • Vær obs på oppsprekking i malingfilmen. Det kan føre til fuktbevegelser, mer oppsprekking og råte. Vær også obs på utsatte detaljer, som endeveden og vinduer.
  • Sjekk om malingen noen steder har løsnet helt inn til bart treverk. Da er ikke treverket lenger beskyttet, og det er i hvert fall på tide å ta i et tak.
  • Dokumenter eventuelle skader og sprekker i grunnmur, så du kan følge med på utviklingen.
  • Sjekk om terrassen ser tørr ut, og sjekk eventuelt om vann trenger inn. Da skjønner du om du trenger å behandle den i år.
  • Se til at takrenner og sluk er rene og åpne, slik vannet renner unna.
  • Sjekk at utekrana er i orden, bytt eventuelt pakningen eller installer en mer moderne løsning.
  • Se at alle taksteiner er på plass og hele, og at pipa er i orden. Se også om taket har mose eller annen uønsket vegetasjon som må fjernes.
  • Se etter hull i nettingen bak ventiler, og nettingen på takutspringet. Sjekk også musebåndene langs grunnmuren slik du ikke får uinviterte gjester på besøk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *