En vindsekk er lett å ta med, men kan redde liv! Foto: Marius Dalseg

Mangler nødvendig utstyr i vinterfjellet

Hva skal man egentlig ha med seg på fjelltur? 7 av 10 nordmenn mener de kan ta ansvar for egen sikkerhet på tur i fjellet, men bare 18 prosent er helt sikre på at de har med seg nok utstyr til å møte uvær på turen.

Det kommer fram i en ny undersøkelse utført av Opinion for Norges Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT).

– Dette er urovekkende tall. Mange av oss mener at vi kan ta ansvar for sikkerheten vår på tur, samtidig innrømmer overraskende mange at de nok ikke har med seg det utstyret som trengs for å møte uvær i fjellet – både for å hjelpe seg selv og andre, sier Anne Bergh, generalsekretær i Norges Røde Kors.

Fjellvettdagen 25. mars

I dag er det Fjellvettdagen. Helt siden Fjellvettreglene ble relansert i 2016, har mandag i påskeuken vært fast Fjellvettdag. Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT) står klare fra tidlig morgen i avgangshallen på Oslo Sentralstasjon for å be folk huske på Fjellvettreglene på påsketuren.

– Sikker ferdsel i fjellet handler om god planlegging, nødvendig utstyr, og det å gjøre gode vurderinger underveis. Påskefjellet kan være fantastisk, og turgleden blir bare større når man forbereder seg godt, sier Bergh.

Hva skal man pakke med seg?

På tur i vinterfjellet er det ekstra viktig at man kler seg etter vær og forhold, og har hodet med seg når man pakker sekken.

– Følger du Fjellvettreglene, ligger alt til rette for en fin og sikker naturopplevelse. Selv om det er fint vær må du ha med deg ekstra klær, mat og drikke og det utstyret som turen og terrenget krever, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

– En vindsekk kan redde liv, og du trenger et underlag, sovepose og spade for å klare deg en natt ute. Hodelykt og førstehjelpsutstyr er også en selvfølge. Unngå skredfarlige områder, men skal du ferdes i terreng som er skredutsatt må du ha med søker/mottaker, søkestang og spade, sier Solvang.

Dette er Fjellvettreglene:

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *