De to bygningene fra 1800-tallet skal bort når kvartal 8 skal bygges. «Hotellet» har gjennom årene gjennomgått en del fasadeforandringer. Stallen har trolig ikke fått annen fornyelse enn det som har blitt gjort innvendig, pluss vindusutskiftninger.
I 2015 ble det opplyst av Lillestrøm Delta at forventet byggestart var satt til 2. halvår 2016, og byggeprosessen ville ta fra 18 – 24 måneder. Planene ligger fremdeles på tegnebordet.
Solsiden kommer i skyggen
Beboerne i bolig- og næringsbygget Solsiden på Lillestrøm torv protesterte da de så de første planene for det kommende nabokvartalet. De mente det ble for massivt, tett og høyt.
Og med bygging av Meierikvartalet, som har 15, 17 og 19 etasjes bygninger, pluss 7 og 10 etasjes bygninger langs Solheimsgata, kan den 5. etasjes Solsiden på torvet fort bli satt i skyggen store deler av dagen om tilsvarende bygningsmasser vokser opp i Kvartal 8.
Mer om Kvartal 8 finner du på nettsiden til Lillestrøm Delta.
Oftedahl Hotell i Solheimsgata 4
Lauritz Oftedahl overtok i 1891 Lillestrøm Skydsstasjon og Gjæstgiveri. Dette var stedets første overnattingssted fra 1880. Oftedahl omgjorde bygget til Hotell. Bygget står fremdeles i dag, men i en litt annen innpakning.
Lillestrøm skydsstation og hotell overtok skyssfunksjonen fra Skramstad gård i Skedsmo i 1887. Den første skydsstatuionholder het Svendsen. Fra 1891 til 1906 Lillestrøm Hotell med Lauritz Oftedahl som eier.
Daværende Lillestrøm kommune holdt sine møter i bygningen. På hotellet ble det også arrangert kinoframvisninger og annen underholdning av ulikt slag. Dette trakk gjester, og hotellet gikk godt.
Avholdsbevegelsen satte foten ned
Hotellet fikk skjenkerett under forutsetning av at det fikk «bedre» gjester enn Losjihuset Eli i Skrevet, som ligger et par steinkast unna. Men avholdsbevegelsen stod sterkt i Lillestrøm på dette tidspunktet. Og etter press fra avholdsfolket mistet hotellet skjenkeretten i 1906, og driften ble ulønnsom. Hotellet ble nedlagt samme året.
Hotellet ble senere gjenåpnet av Aimar Ødeby, og det fikk navnet Lillestrøm Hotell. Siden Ødeby heller ville satse på forretningsdrift i første etasje, overlot han hotellet til Solem som også var involvert i driften av Solheim pensjonat, og han valgte å legge ned hotellet.
Et nytt ytre skjuler historien
Det er ikke noe ved det ytre som viser den gamle bygningens sveitserstil. De tykke gråsteinsmurene og bjelkelaget i etasjeskillet mellom kjelleren og førsteetasje viser byggets alder og opprinnelse.
Tømmerkonstruksjoner som en kan se i et kott i loftsetasjen, består av grov plank av god kvalitet. Stokkene er flatsaget på sidene av en oppgangssag. Det vil si at de er skåret før sirkelsagene kom på midten av 1880-tallet, og det kan tyde på at tømmeret enten kan være eldre, eller at det kommer fra et sagbruk som ennå drev på den gamle måten.
——————————————————————
Kilder til historiske opplysninger:
* Berg, Sveinung og Inge Lindbom: «Stallen».
Harald Hals: Lillestrøms historie ll (1978).
* Børre Tosterud, og Tom Klemetzen: «Visste du at Tarzan kommer fra Lillestrøm?»
* Lillestrøm i tekst og bilder fra da til nå. Lillestrøm 1998
Denne artikkelen er hentet fra Lillestrøm Turistkontor.
2 Responses
Siden bygget ikke blir vedlikeholdt så er jeg for riving. Det er stygt sånn det ser ut i dag. Synd men da er det bedre med noe nytt som kan gi tilbake til byen.
Forklaringen er enkel: Når en utbygger kjøper opp eldre bygninger, er det ikke for å vedlikeholde disse. De blir stående å forfalle. Ofte kan det ta år, som i dette kvartalet. Og når forfallet er veldig synlig, begynner folk å kreve rivning. Argumentene som da brukes er gjerne «det er så stygt. Bare riv». Og da vil det som kommer opp, uansett hvor massivt og stygt det er, bli godtatt. For det er det mye bedre enn det som sto der tidligere.