Lillestrøm kan bli Norges beste sykkelby for sjette gang

Tekst/foto: Roy Mortensen

Lillestrøm er kjent for sin satsing på gang- og sykkelveier. Det har så langt ført til at byen har blitt kåret til Norges beste sykkelby i 2008, 2010, 2012, 2014 og 2016 av Syklistenes Landsforeningens medlemmer.

I 2018 kom romeriksbyen på 2. plass, bak Kristiansand. I 2022 hadde Lillestrøm sunket til en 5. plass. Medlemmene av sykkelforeningen er generelt fornøyde med å sykle i Lillestrøm, og byen har potensialet til å bli Norges beste sykkelby for sjette gang.

I den siste kåringen ble 8000 spurt om sykkelforholdene i sin kommune. Syklistforeningen forteller at det er rekordmange, og påpeker at dette vitner om stor interesse for å dele sin mening om hvordan sykkeltilretteleggingen kan utvikles. Totalt 57 kommuner i ulike størrelser er med i rangeringen.

Vil være blant de beste i Europa

Byen Lillestrøm er kjent for sine flate terreng, mange sykkelveier langs de store trafikkårene, og mange sykkelparkeringer. Byen legger opp til at det skal være praktisk og fordelaktig å sykle. Ifølge kommunens nettside har kommunen visjon om å være Norges ledende sykkelkommune, og at byen Lillestrøm skal være blant Europas beste sykkelbyer.

Byen har skiltede sykkelrunder som passer godt for småbarnsfamilier og for folk som skal sykle en kort tur – uten for store anstrengelser. Den minste runden er på 5,6 kilometer, mens den største er på 20,8 kilometer.

Kommunen har planer om å skilte flere sykkelrunder etter hvert.

Tilbud til folk uten sykkel

Sykkelbyen har også et tilbud for de som ikke har egen sykkel, eller kommer som besøkene og vil se byen fra et sykkelsete. Bysykkel ordningen fungerer slik at mange bruker disse syklene, men flere kunne sikkert ha brukt syklene. Stativene på de fem sykkelstasjonene skal verken være tomme eller fulle. Dermed har man muligheten til å bruke sykkelen i sin daglige ferdsel og gjøre dagen litt enklere.

Sykling på gang- og sykkelveiene krever hensyn til fotgjengere. Syklister bør gi et pling i bjella når de nærmer seg gående slik at de blir oppmerksom på at det kommer en syklist. Skal en syklist passere en fotgjenger, skal det skje i tilnærmet gangfart.

Neste kåring av Norges beste sykkelby ventes å bli presentert senere i år.

Det gjenstår å se om Lillestrøm igjen vil få tittel som Norges beste sykkelby. Det er uansett tydelig at kommunen tilrettelegger for gode forhold for syklister.

Kilder:
Syklistforeningen  Stavanger kåret til Norges beste sykkelby

Lillestrøm kommune: Sykkelkommunen Lillestrøm.

Lillestrøm turistkontor: Sykkelbyen Lillestrøm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *