Grønt kort, som er et bevis for at du har ansvarsforsikring på bilen din, får du kostnadsfritt fra forsikringsselskapet ditt. (Foto: If)

Kollisjon i utlandet? Dette grønne beviset bør du ha i bilen

Dokumentet Grønt kort kan spare deg for trøbbel med politiet og bot hvis du kolliderer eller er skyld i en bilulykke i utlandet. Sikre deg kortet i god tid før bilferien, anbefaler If.

Selv om du kan kjøre i de fleste europeiske land uten trafikkforsikringsbevis – det som gjerne blir kalt Grønt kort – er rådet fra forsikringsselskapet If at du har med dette uansett.

– Det viser seg at de fleste skadesituasjoner lettere løser seg når du kan vise Grønt kort. Utenlandsk politi kan spørre etter dokumentet. Vi vet om flere norske sjåfører som har fått bøter fordi de ikke kan bevise at bilen har en gyldig ansvarsforsikring, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Grønt kort kan særlig være lurt å ta med til land i Sør-Europa, understreker Clementz.

– Grønt kort er et bevis med varighet av tre måneder på at du har ansvarsforsikring på bilen din, forklarer han.

Alle norske kjøretøyer skal ha ansvarsforsikring for motorvogn. Dette er lovpålagt.

Nytt i år: Bestill og få på nettet

Du bestiller og får Grønt kort kostnadsfritt fra forsikringsselskapet ditt før du reiser på ferie til utlandet.

– Nytt denne sommeren hos If er at du fyller ut Grønt kort-skjema på nettet og får dokumentet raskt tilsendt via e-post. Så skriver du det ut selv selv. Det er selvsagt helt OK å skrive ut på hvitt papir, dokumentet trenger ikke være grønt, sier Clementz.

Du må få trafikkforsikringsbevis – Grønt kort – fra forsikringsselskapet der bilen din er forsikret.

Hos de fleste selskaper er det mulig å bestille på nettet, med leveringstid noen dager. Hos noen må du ringe kundesenteret for å få kortet tilsendt.

Selv om det er lettere å skaffe Grønt kort enn å stå i kø for å fornye passet, bør du likevel gjøre det i god tid før bilferien i Europa. 

– For sikkerhets skyld bør du be om kortet et par uker før du reiser. Vi anbefaler at du bestiller på nettet hvis forsikringsselskapet har den muligheten, det går raskest og er enklest, anbefaler kommunikasjonssjefen i If.

Pass også på å ha med internasjonalt skademeldingsskjema i hanskerommet.

Krever kort på grensen

– Har du norsk bilforsikring, er ansvarsforsikringen gyldig i EØS og Sveits. I øvrige deler av Europa, og i Israel og Tyrkia, gjelder forsikringen på reiser av tre måneders varighet. Forsikringen må være betalt for hele perioden Grønt kort skal gjelde for, sier Sigmund Clementz i If.

En rekke land utenfor EØS er med i Grønt kort-samarbeidet, og disse landene krever fremvisning av Grønt kort for å tillate grensepassering. Straffen for ikke å ha med et grønt kort, er at man må kjøpe en «grenseforsikring» for det landet man kjører inn i. Disse forsikringene er ofte ganske kostbare.

I EØS-området er det ikke kontroll ved grensen, men det kan kreves dokumentasjon ved trafikkuhell.

Slik får du tak i Grønt kort

  • Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt i god tid. De store forsikringsselskapene har nettsider hvor det er enkelt å bestille kortet kostnadsfritt. Hos noen selskaper må du ringe eller sende e-post til kundeservice.
  • Husk å beregne noen dager for levering. Leveringstiden kan variere noe fra selskap til selskap, men tar vanligvis fra tre-fire virkedager til en ukes tid. Enkelte forsikringsselskaper leverer nå Grønt kort via skjema på nettet, hvor du får beviset hurtig på e-post etterpå.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *