Klare for tidenes største EM i cheerleading

Neste helg skal Norge være vertskap for EM i cheerleading. Mesterskapet blir det største av sitt slag noensinne, og det største på norsk jord i 2024 – og vertslandet er blant favorittnasjonene i kampen om medaljene. NRC Tigers (Nedre Romerike Cheerleaders) og UGT Miracle (Ullensaker Gym og Turn) er med.

EM i cheerleading arrangeres på Oslofjord Convention Center i Stokke utenfor Tønsberg, 28.-30 juni. 23 deltakende nasjoner og 3500 utøvere vil være i sving, og i alt er 3900 mennesker påmeldt arrangementet, med lagledere, trenere og støtteapparat inkludert.

Det er dermed det største europamesterskapet noensinne. Men ikke nok med det – av alle idrettsmesterskap som arrangeres på norsk jord i 2024, er det EM i cheerleading som kan skilte med flest deltakere.

– Det er et svært arrangement, og det blir helt rått å få samlet så mange utøvere fra hele Europa på ett og samme sted for en intens helg med cheerleading. Alle bor og konkurrerer innenfor en kort radius, så vi kaller det bare Cheer Town. Det blir rett og slett som en egen landsby der alle innbyggerne lever og ånder for cheersporten. Men det er selvfølgelig også åpent for alle som ønsker å ta turen for å oppleve energisk og krevende idrett på høyt nivå, sier Liv Brurberg Hansen som er visepresident i Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF), som er særforbundet cheerleading hører innunder.

Historisk sett er Norge den mest suksessfulle nasjonen i Europa, ingen andre har tatt like mange medaljer i EM opp gjennom årene. Under VM i USA i april fikk de norske landslagene med seg en rekke medaljer både i junior- og seniorklassen, og Oslo-laget Viqueens klinket til og tok et historisk gull i klubb-VM.

– Alt er mulig

Forbundssjefen i NAIF bruker eventyraktige vendinger for å forklare Norges vei mot toppen.

– Historien om norsk cheerleading er en usannsynlig Espen Askeladd-historie. Det er ingenting som tilsier at Norge skulle hevde seg i helt i verdenstoppen i denne sporten, men gjennom solid arbeid på klubbnivå gjennom mange år har det, stein på stein, blitt bygget et miljø og en kultur som er helt unik. I internasjonale mesterskap har de norske utøverne gang på gang bevist at alt er mulig, til og med å slå USA, sier Thomas Kejser-Lervik, leder av NAIF.

Liv Brurberg Hansen sier forventningene er store også for EM på hjemmebane.

– Det blir tøff konkurranse fra blant annet Finland, Sverige og Tyskland, men VM i Orlando var en fantastisk opptur som ga oss en skikkelig selvtillitsboost, så vi er klare for å vise Europa hva vi er gode for. Men cheerleading er en sport der marginene avgjør, så for å ta gull er man avhengig av at hele laget presterer optimalt de to-tre minuttene de har på parketten. Spenning blir det garantert, sier Brurberg Hansen.

– Blant de norske lagene som deltar har vi medaljekandidater i alle kategorier, og vi håper at vi kan følge opp de gode resultatene fra tidligere og kjempe om flere gullmedaljer, sier Brurberg Hansen.

Følgende norske klubber stiller med lag i EM:

 • BVHIF Charmers (Bærums Verk Hauger Idrettsforening)
 • ECT Eagles (Eiker Cheerleading Team)
 • Haugaland Cheerleadingklubb
 • Kongsberg Cheer Dance
 • NRC Tigers (Nedre Romerike Cheerleaders)
 • OCT Galaxy (Oslo Cheer Team)
 • Ruby Cheer Dance (Askim)
 • Sirens Cheerdance Klubb (Drammen)
 • UGT Miracle (Ullensaker Gym og Turn)
 • Viqueens Cheerleaders (Oslo)

Info om ICU European Cheerleading Championships:

 • EM i cheerleading arrangeres av Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF), på vegne av det internasjonale cheerleadingforbundet, ICU.
 • Mesterskapet arrangeres på Oslofjord Convention Center utenfor Tønsberg.
 • 3500 utøvere er påmeldt.
 • ICU EM arrangeres for 12. gang.
 • Norge er EMs mestvinnende nasjon, med 107 medaljer siden 2011

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *