Norske jordbær. Foto: BAMA

Jubel i jordbæråkeren!

Derfor er den lange vinteren godt nytt for norske jordbærelskere.

Hvis du er en av dem som mener at norske jordbær er selve smaken av sommer, har du gode nyheter i vente. BAMA er nemlig svært optimistiske med tanke på den norske jordbærsesongen.

Og hva er en av hovedårsakene til det? Jo, vinteren vi har lagt bak oss!

– I år fikk vi et godt snødekke som lå gjennom hele vinteren. Det har fungert som et beskyttende teppe for jordbærplantene, forklarer Dag Smestad, jordbærsjef i BAMA.

Han har jobbet med bær i BAMA siden 1997. Smestad forteller at mange blir overrasket når de får vite hvor viktig vinteren er for jordbærsommeren.

Og han får støtte av jordbærbonde Tom Christensen:

– Bra med snø og jevn, lav temperatur gir planten ro. Det siste vi som driver med jordbær ønsker oss, er en vinter som veksler mellom pluss- og minusgrader. Nå har vi fått en kald, snøtung vinter, akkurat som vi vil ha, sier jordbærbonden.

Christensen har drevet Nordre Rørås Gård, som ligger mellom Horten og Tønsberg, siden 1992. Gården har vært i drift siden 1740, og ble tatt over av familien til Christensen i 1931. Med årene har gården fått jordbær som sin hovedproduksjon.

– I sommer regner vi med å produsere 140 tonn med jordbær. For mange er jordbær en viktig del av sommeren. Derfor står vi på for å levere så mye vi kan av gode, norske bær, forteller Christensen.

Norske jordbær fra mai til oktober

I disse dager er BAMA i full sving med forberedelsene til sesongen, for det ventes store volum de kommende månedene.

– Årets norsksesong vil strekke seg fra mai til langt ut i oktober. De første heldige kundene kan snart finne jordbær i sin dagligvarebutikk, mens de virkelig store volumene vil være tilgjengelig fra slutten av juni, forteller Smestad.

Det er Rogaland og Vestfold som først kan glede seg over å finne lokale jordbær i butikken.

– Alt tyder på at vi går mot en fantastisk jordbærsesong for norske bær. Vi har en produksjonsplan på 3500 tonn, noe som tilsvarer 7 millioner kurver. Det vil bli god tilgang til norske bær over hele landet i løpet av sommeren, lover BAMAs jordbærsjef.

Spørsmål og svar om norske jordbær:

Når er norske jordbær i sesong?
De første bærene kommer i mai, mens sesongen avsluttes i oktober.

Hvilke jordbær dyrkes i Norge?
BAMA tilbyr i størst grad Favori, Flair, Rumba, Korona, Saga og Florence. Malwina, som øker i popularitet, vil også være tilgjengelig fra midten av juli.

Hvorfor er de norske jordbærene så gode?
Norske bær er så gode fordi en typisk norsk sommer gir ideelle modningsforhold. Kombinasjonen av varme sommerdager og svale netter, gir jordbærene tid til å utvikle den friske, søte smaken.

Hvilke temperaturer bør man ønske seg dersom man vil ha best bær?
Best bær får man ved at dagtemperaturen er mellom 16 og 20 grader. På natten kan gjerne temperaturen falle til 8 til 12 grader. Faktisk er nattetemperaturen en av de viktigste faktorene for modningen av bærene. Blir det for varmt både dag og natt, modnes jordbærene fortere enn hva som er optimalt med tanke på å utvikle smak.

Hvor i Norge finner vi de beste bærene?
Dette er en evig diskusjon, men det finnes faktisk et fasitsvar. De beste jordbærene dyrkes der du bor eller er vokst opp. Vi liker gjerne best den smaken vi er vant med, derfor kan man nyte lokale bær, vel vitende om at nettopp de er verdens beste.

Er jordbær sunt?
Jordbær inneholder mye vitamin C og kostfiber. Det er også en god kilde til B-vitaminet folat. Både vitamin C og folat har viktige funksjoner for immunforsvaret og kan gi en oppkvikker ved å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C er også en viktig antioksidant og kan øke opptaket av jern fra andre matvarer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *