Forsker Kjersi Lian viser frem pulver hun har laget av fiskerester Foto: Lars Åke Andersen

– Fra søppelproblem til verdifulle ingredienser

Forskere fra Europa møtes for å lære å omgjøre fiskerester til nye spennende ingredienser. Av ingrediensene kan man lage produkter med helsefordeler.

Fiskeriene står i dag med store mengder fiskerester når hovedproduktet – fiskefileten – er produsert.  Skinn, bein og andre rester er ikke like appellerende verken å spise eller selge. For å unngå å kaste dette, jobber forskerne i EU-prosjektet EcoeFISHent med løsninger for å utnytte disse fiskerestene bedre.

Nå viser det seg at restene inneholder spennende ingredienser som kan brukes for å gi bedre helse, i kosmetikk og i matemballasje.

EU-forskere i Tromsø for å lære

Det er i hovedsak italienere som nå har kommet til Tromsø. De har sendt fiskerester i kassevis til Nofima-forskere for å få svar på hvilke stoffer som kan hentes ut. Nå skal de besøke Biotep – Nofimas pilotproduksjonsanlegg – hvor fiskerestene bearbeides i en større skala.

Nofimas prosjektleder Kjersti Lian sier hun gleder seg til å vise frem anlegget Biotep.

– Vi er veldig stolte av produksjonslegget i Kaldfjorden og alt vi får til der. Fiskerestene fra Italia omgjøres til pulver som vi kan bruke til ingredienser med helsefordeler. På Biotep har vi mulighet til å gjøre dette i storskala.

Fra rester til lukrative stoffer

I Tromsø jobber forskerne med å finne den beste metoden for å hente ut protein og olje av fiskerester fra havbruksnæringen i Italia. Deretter oppskaleres prosessen hos Biotep.

Nofima-forsker Marte Jenssen sier:

– Dette prosjektet har fokus på å gjøre italiensk fiskeri- og havbruksnæring mer sirkulært. Tanken er at man skal utnytte mest mulig av de råvarene vi har til produkter med høyest mulig verdi.

– Det er enkelte stoffer som kollagen og andre proteiner som vi er særlig interesserte i, legger hun til.

Jenssen forteller også at de har testet forskjellige metoder for å hente ut lukrative stoffer ut av restene effektivt.

– Det har vært spesielt gøy for oss å grave oss dypt ned i et råstoff som vi ikke har arbeidet med før. Restene fra Italia består av usorterte fiskerester, noe som gjør det ekstra utfordrende å hente ut aktuelle komponenter.

Målet med EU-prosjektet er at større deler av restråstoffene blir utnyttet. Det gleder både Jenssen og Lian at de kan bistå italienerne i denne prosessen. Samtidig oppfordrer de også norske aktører til å ta kontakt dersom de har rester de ikke får utnyttet.

EU-prosjektet EcoeFISHent

Prosjektets formål er å gjøre Europas fiskeriindustri mer effektiv og bærekraftig gjennom å utnytte restråstoff bedre og resirkulere gamle fiskeredskaper. Dette skal så brukes til mat –, kosmetikk-, emballasje- og bilindustrien,

EcoeFISHent vil etablere en kunnskapsklynge som skal se på de økonomiske, miljømessige og sosiale utfordringer som finnes i fiskeindustrien i nord-vest Italia. Målene er å utvikle innovative, lønnsomme, klimanøytrale sirkulære verdikjeder og iverksette disse nye systemene og bevare økosystemene.

Nofima tester også om restråstoffet kan brukes til bærekraftig matemballasje, og hvilke matvarerelevante kvaliteter de ulike produktene har.

Biotep

På Nofimas anlegg Biotep forvandler de fiskerester til smakløst og finkornet mel som egner seg ypperlig til for eksempel kosttilskudd og kosmetikk. 

Biotep er en mini-fabrikk og et forsøksanlegg for å prosessere biologisk materiale. På Biotep hjelper Nofima høyteknologiske bedrifter med å overføre lovende forskningsresultater fra laboratoriet til stor skala.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *