Lekene starter med en forfedre seremoni. (Foto: Joao Luiz Ribeiro) 

Fra OL i Paris til urbefolkningens eget i Brasil

Tekst: Laila S. Berg

Fredag var det fototoutstilling og filmfremvisning av urbefolkningens OL på Lillestrøm bibliotek i forbindelse med markeringen av FNs internasjonale dag for urfolk.

Fotograf og filmskaper Joao Luiz Ribeiro (71) viste film og bilder fra lekene der han var tilstede, som fant sted i Mato Grosso i Brasil i 2013.

Fra hele verden

Urbefolkninger fra hele verden deltok blant annet fra USA, Canada, Sør og Mellom-Amerika og Australia.
Ribeiro er selv indianer og kommer fra Brasil. Han forteller at første dag møttes alle lederne i de ulike urbefolkningsgruppene. Det var mange indianerstammer blant de 1600 deltakerne, de fleste bosatte langs Amazonas. En leder ble valgt og det ble diskutert hvordan arrangementet skulle være. Lekene startet med forfedre seremoni og presentasjon. Dag to innebar tenning av ild og avslutningen av lekene var i tradisjonell stil med premieutdeling og slukking av ilden.

Tradisjonelle og utradisjonelle grener

Det første arrangementet ble holdt i Goiania, i hovedstaden i delstaten Goias.
Under lekene er det konkurranser i tradisjonelle leker som spydkast, svømming, løping, roing, og fotball. Noe helt nytt for alle som har sett OL er «hodefotball».

– Det er en litt uvanlig gren, men det er stenge regler, forteller Ribeiro.
Hodefotball spilles i sanden, og det største kunststykket er å få ballen opp fra bakken.

Lekene ble grunnlagt i 1996 av Inter Tribal Council, og med støtte fra det brasilianske idrettsdepartementet. Annethvert år samles urbefolkninger fra hele verden for å delta i lekene.

Utstillingen i biblioteket vil bli stående frem til førstkommende onsdag, forteller ansvarlig for arrangementet, frivillighetskoordinator Nina Langfeldt i Oslo Kommune.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *