Flydag på Kjeller Flyplass for 34. gang

Søndag 2. juni er det tid for den årlige flydagen på Kjeller Flyplass. Da kan det bli spektakulære syn opp mot det blå.

I år markeres 80 års dagen for D-Dagen, 6. juni 1944, da invasjonen av de allierte styrkene i Frankrike under annen verdenskrig fant sted. Tre av Kjellers flygende Piper L-4 Grasshopper tar av under Flydagen søndag med kurs for Normandie for å ta del i markeringen, og ett av flyene, LN-SAI, deltok også i invasjonen for 80 år siden! Når de lander på Kjeller igjen senere i juni, har de vært i luften i cirka 30 timer tur/retur Normandie!

Spitfire LN-AOA Notodden mai 2024. Foto Pål Oksvang

Spitfire jagerfly på besøk

Også Luftforsvaret fyller 80 år senere i 2024, og i den forbindelse vil det bli overflyging med  Luftforsvarets nye redningshelikopter AW-101 SAR Queen fra 330 skvadron. I tillegg til Kjellers egne unike park av flygende veteranfly får vi i år et helt unikt Spitfire jagerfly på besøk. Det er et nyrestaurert fly med norsk historie fra andre verdenskrig. Det ble nemlig fløyet av jagerflyger Rolf Thorbjørn Tradin fra Kragerø, utdannet på Kjeller og som 9. april 1940 kjempet over Oslo mot tyske fly i jagerflyet Gloster Gladiator. Vi får også besøk av vårt nye NATO medlem Sverige i form av deres ypperste jagerfly JAS 39 Gripen og en oppvisning med jetflyet Saab SK60.I 1912 ble Kjeller flyplass etablert nedenfor Kjeller gård.

En av de eldste i verden

I snart 112 år har flyplassen vært i kontinuerlig drift, også under andre verdenskrig under tysk okkupasjon. I årene etter krigen har flymiljøet på Kjeller bidratt til teknologiutvikling og forskning, som i dag videreføres gjennom selskapet Kongsberg Aviation Maintenance Services, KAMS. Flyplassen er dermed en av de aller eldste i hele verden i kontinuerlig drift siden starten i 1912.
I en tid hvor Forsvaret er i kontinuerlig endring og har vedtatt at det ikke lenger er behov for Kjeller flyplass etter 2026, jobbes det fortsatt intenst fra Kjeller Flyhistoriske Kulturpark, på vegne av Nordens største og mest unike veteranflymiljø, med å følge opp Mulighetsstudien og politikernes vedtak fra 2020. Mulighetsstudien er laget på oppdrag fra Lillestrøm kommune for å vurdere muligheten for å bevare flyhistorien gjennom å etablere et historisk veteranflysenter.
Et slikt senter vil være en turistattraksjon, der publikum kan oppleve historiske fly i sitt rette element, og hvor kompetanse og kunnskap om flybygging kan videreføres som en del av vår kulturarv. I tillegg til en mengde historiske fly, er Kjeller base for Norges første elektriske fly som også vil bli vist frem på Flydagen.
Arrangementet starter kl. 10, og flyoppvisningen starter kl. 12. Det er gratis inngang for de under 18 år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *