Tekst: Valentyna Maksymovych
Musikk, kunst og festlig magi. Ukrainere inviterer deg til et julemysterium. På den ene scenen vil stemmene til vokalistene kombineres med sandanimasjonens kunst. Alt vil skje direkte.
Vokalgruppen «TeTrio» og kunstnere «Lysteater» skal fylle Husebylåven-salen i Skedsmokorset med varme og ukrainsk preg den 20. desember.
To kunstformer vil bli kombinert på scenen: vokal og visuell. Til de fortryllende lydene av julesanger vil sandtegninger komme til live og fortelle julehistorier.
Olena Diachenko, Liudmyla Voloshyna og Anna Sandvik skal synge, mens Olha Kryzhanovska og Svitlana Danylchenko skal skape sandmagi.
– Et slikt kreativt samarbeid er unikt, understreker de.
En gave fra skjebnen
Olena Diachenko (Jessheim), Liudmyla Voloshyna (Oslo) og Anna Sandvik (Mogreina) kombinerte musikk og kjærlighet til sin opprinnelige kultur. Derfor opprettet de i fjor vokalgruppen «TeTrio».
– Vi er alle fra Kyiv, men vi møttes her i Norge. Vi anser dette som en gave fra skjebnen.
Slik beskriver medlemmene i gruppen sitt bekjentskap.
Olena og Liudmyla kom til Norge på grunn av krigen i 2022, og Anna har bodd her i snart 15 år.
– Vi er tre dirigenter og musikere. «TeTrio» er en mulighet til å uttrykke deg kreativt, finne inspirasjon og rett og slett nyte musikk. Dette er for sjelen. Vi samles for å synge og dele vår kjærlighet til musikk, legger Anna Sandvik til.
I dag lager de musikalske prosjekter sammen som forener ukrainere og åpner ukrainsk kultur for andre.
– Sånn utvikler vi vårt kreative fellesskap, smiler de.
Trioen forbereder seg nå til en julekonsert. De forteller at øvingene deres foregår i en varm og vennlig atmosfære.
– Vi er venner. Og når venner gjør det samme, er det dobbelt glede, smiler de.
Nytt format
Musikerne sier at ideen med juleprosjektet er enkel og magisk på samme tid. I sanntid vil sanger bli visualisert og skape en historie som er forståelig for alle.
– Det er mer enn bare musikk. Visuelle bilder utfyller melodiene, og skaper en kraftig følelsesmessig effekt, sier Anna Sandvik.
I tillegg er hvert øyeblikk unikt.
– Dette er øyeblikket hvor musikk og bilder blir født samtidig. Det er umulig å tegne det samme bildet nøyaktig to ganger. Og det er denne egenarten som gjør prosjektet vårt spesielt, understreker Liudmyla Voloshyna.
– Alt må falle sammen i sanntid, for hvert sekund skaper en stemning. Alt krever perfekt synkronisering, forklarer Olena Diachenko.
Målet er å skape en unik atmosfære som vil berøre hjertene til mennesker av forskjellige nasjonaliteter.
– For noen vil dette være en mulighet til å minnes ukrainske tradisjoner, og for andre vil det være en sjanse til å bli kjent med dem for første gang, legger Olena til.
Julemelodier
Konserten begynner med komposisjonen «Stille natt». Sangen, som symboliserer mysteriet med Jesu fødsel, skal fremføres på ukrainsk og norsk. Totalt vil konsertprogrammet inneholde 15 julesanger.
– Dette er de tradisjonelle sangene som alle ukrainere kjenner og som gir gjenklang i sjelen selv tusenvis av kilometer hjemmefra, sier Liudmyla.
Den populære «Tenn lys» skal også fremføres på norsk av Anna Sandvik. Hun legger til at det er viktig for dem å formidle følelser, fordi de er et universelt språk som er forståelig for alle.
– Nordmenn forstår kanskje ikke ordene i ukrainske sanger, men de vil kunne føle stemningen og følelsene. Harmoni, godhet og fred er universelle menneskelige verdier som gir gjenklang i ulike verdenssyn, uavhengig av nasjonalitet, er Sandvik overbevist.
Vokalistene vil også fortelle korte historier om juletradisjoner, sånn at publikum kan bli litt kjent ukrainernes kulturarv.
– Ukrainsk julemusikk er unik. I tillegg synges disse sangene kun en gang i året – til jul. Vi ønsker å vise skjønnheten i ukrainsk kreativitet og språk, understreker sangerne.
Medlemmene av «TeTrio» vil synge direkte til akkompagnement av gitar, melodica, elektronisk piano, samt tradisjonelle perkusjonsinstrumenter: bjeller, cymbaler og triangel.
Ifølge dem er hver tone og hvert slag i dette prosjektet en nytelse.
– Vi gleder oss til å se smilene i ansiktene til publikum. Dette er den beste belønningen for en musiker, smiler de.
La oss gjøre det!
Svitlana Danylchenko og Olha Kryzhanovska har jobbet i sandanimasjonssjangeren i 12 år.
De er også fra Kyiv, men siden 2022 har de bodd i Nittedal der de fortsetter å utvikle kunsten sin.
De startet sandanimasjonsteateret «Lysteater», opptrer i hele Norge, og kom til og med til semifinalen i Norske Talenter 2024. Kunstnere forteller at hver forestilling for dem er en ny sensasjon og en ny opplevelse.
Da ideen om å kombinere talenter dukket opp, sa de umiddelbart:
– La oss gjøre dette, husker Svitlana og Olha.
Detaljer og perfeksjon
Kunstnere tok utgangspunkt i programmet de fremførte i Kyiv, men alle tegningene til denne konserten ble laget fra bunnen av.
– Kanskje noen av bildene ligner litt på de vi tegnet før, men hvert av bildene ble laget fra bunnen av. Hver tegning er knyttet til en egen musikalsk komposisjon, men sammen utgjør de en sammenhengende historie, sier Olha.
– Vi ønsker ikke bare å skape et vakkert bilde, men også formidle mening, fortelle en historie og formidle tradisjoner, forklarer Svitlana.
Å lage denne typen kunst krever mye oppmerksomhet på detaljer. Det er ikke rom for improvisasjon på en konsert – alt skal tilrettelegges for perfeksjon, understreker kunstnerne.
Derfor finpusser duoen nå ferdighetene sine. Kunstnerne liker at prøvene er fylt med varme, og lyden av kjente julesanger minner dem om hjemmet.
– Vi vil at folk skal gå ut av konserten smilende og lette. Slik at de kan føle varmen som julen bringer med seg, sier de.
Kulturens kraft
Vokalgruppen «TeTrio» og kunstnere «Lysteater» er overbevist om at denne konserten vil passe alle som elsker kunst i ulike former og ønsker å kjenne på julestemningen.
– Vi forventer et mangfoldig publikum, så vi streber etter å tilfredsstille alle gjesters smak. Vi ønsker å gi fred i sinnet, glede og den sanne julevarmen, oppsummerer deltakerne i «TeTrio» og «Lysteater».
De oppfordrer også ukrainere bosatt i Norge til å bli med på slike arrangementer og støtte hverandre. Tross alt, i dag er bevaring av den kulturelle identiteten til ukrainere av spesiell betydning.
– Integrering betyr ikke assimilering. Vi må beskytte enhver manifestasjon av vår identitet, understreker konsertarrangørene.
Billetter betales i døra, men det kreves fortsatt påmelding til konserten, da det er begrenset med plasser. Starter kl. 19:00.
Konserten er støttet av Lillestrøm kommune.