– Jeg tror ikke jeg er den eneste mannen som trenger noen råd om hva jeg skal diske opp med til kampene, sier Pål Henrik Kristiansen, kommunikasjonsrådgiver i MatPrat. Han fikk hjelp av kollega Britt Marlene Kåsin (t.v.) og Marta Ravnsborg, begge matfaglige rådgivere i MatPrat, til å sette opp en meny for fotball-EM. Foto: matprat.no

Dette serverer du til fotball-EM

Server bratwurst i ølbad for en tysk fulltreffer, og albondigas om du heier på Spania. Er du fan av både Italia og Tyrkia, er kebabpizza stang inn. Her er EM-menyen for kompisgjengen.

– Nå blir det med bratwurst i ølbad og tysk potetsalat til kompisene når Tyskland spiller, sier Pål Henrik Kristiansen, lidenskapelig Tyskland-supporter og kommunikasjonsrådgiver i MatPrat.

Han vil gjerne samle kameratgjengen til kamp under sommerens EM-eventyr, men innrømmer at han kan fotball bedre enn han kan mat. Da søkte han hjelp hos MatPrat-ekspertene.

– Jeg tror ikke jeg er den eneste mannen som trenger noen råd om hva jeg skal diske opp med til kampene, sier Kristiansen.

Tøff mat-kvalik

Kristiansen måtte velge ut fem nasjoner som MatPrat-ekspertene skulle menysette i MatPratpodden. I tillegg til hans favorittlag, Tyskland, valgte han Spania, Frankrike, England og underdog Danmark.

–Dette var en hard utvelgelse, og jeg kommer til å få mye tyn for at Italia ikke kom med, alle elsker jo pizza. Samvittigheten gnagde sånn at vi endte opp med å utvide EM-menyen på en egen temaside, der er både Italia, Tyrkia, Portugal og Polen også med, sier Kristiansen.

Britt Marlene Kåsin er matekspert i MatPrat, og er en av dem som har hjulpet Kristiansen med menyen. Hun er mer opptatt av mat enn av fotball.

– Det er så mye deilig mat fra nasjonene som deltar i årets fotball-EM. Det gir ekstra god stemning under kampen å servere noe fra landet du heier på. Dessverre er ikke Norge med i EM, men vi har fantastiske norske råvarer som kan brukes til å lage klassikere fra Europa, sier Kåsin.

Perfekt mat for kompisgjengen

Kåsin er opptatt av at maten hun formidler skal kunne lages av alle uten særlig strev. Nøkkelen ligger i å planlegge litt, da kan man kose seg med både fotballkampen og god mat.

– Mye kan du lage på forhånd, for eksempel på den spanske menyen er det bare patatas bravas du må lage rett før servering. Den danske og franske menyen er også enkel. Og pølser i ølbad må jo være perfekt fotballmat. Dette er mat som vi tror treffer godt hos alle kompisgjenger som skal se fotball, sier hun.

Hennes personlige mat-favoritt under EM er Tyrkia, og grilla kebab med norsk lammekjøtt og deilige krydre.

– Det blir både god mat og god stemning av å grille, og det er mange varianter du kan lage med kebab. Jeg er også veldig glad i pizza, så om du ikke klarer å bestemme deg for om du heier på Italia eller Tyrkia, så gå for Haalands favoritt: kebabpizza! Den kan du lett også slenge på grillen.

Her er EM-menyen fra MatPrat-ekspertene

Bratwürst. KI-generert illustrasjon.

Tyskland:  bratwurst i ølbad, deilig tilbehør, tysk potetsalat. 

Heier du på Tyskland er det perfekt å lage bratwurst på grillen, som du så damper i ølbad. Smart fordi det er lett å ha mange pølser klare på likt, og du kan få unna det meste av grillinga i god tid før gjesten kommer, da de godt kan ligge ølbadet en times tid. Tyske bratwurst serveres gjerne med godt brød, litt sterk sennep, potetmos eller en tysk potetsalat, surkål eller den tyske surkålen – sauerkraut (som er fermentert og ikke kokt, slik som norsk surkål er).

Frankrike: croque madame eller croque monsieur

Finnes det fotballmat i verdens mest raffinerte kjøkken? Å jo da, croque madame er perfekt mat til kampen. På godt norsk betyr det deilige ostesmørbrød.  Her er det viktig å velge et godt brød, og i tillegg til bechamelsausen bruker du en bra smelteost, sennep, skinke – da har du en croque monsiur. Legger du et deilig stekt egg på toppen, så har du croque madame. Er dere mange så bruk stekeovnen, eller pakk inn i folie og sleng de på grillen.

Albondigas. KI-generert illustrasjon.

Spania: albondigas, patatas bravas og aioli

Nordmenn elsker tapas! Albondigaspatatas bravas og aioli er perfekt for deg som heier på Spania. Da kan nesten alt lages dagen før, unntatt de deilige patatas bravas. Det finnes masse deilig norsk spekemat å få, så her kan man la seg inspirere av den spanske tapaskulturen, men gjerne velge norsk spekemat og – oster.

England: fish and chips 

England er fotballens og pubmatens vugge. Det blir topp anglofil stemning med  fish and chipsertepure og tartarsaus. Her er det litt fritering og greier, men det fikser du lett. Og – du kan dele det litt opp i etapper – lag deg en plan.

Danmark: smørbrød med karbonade, roastbiff eller skagenrøre. 

Danmark er en norsk feriefavoritt, og vi kjenner godt til danske matklassikere. Til EM-kampene foreslår vi dansk smørrebrød, som er brødskiver med MYE godt pålegg. Karbonadesmørbrødroastbiffsmørbrød eller skagenrøre er klassikere. Dette er enkelt å lage og spises lett i sofaen foran TV.

Italia: pizza så klart!

Italia har verdens mest populære kjøkken, med mange hverdagsfavoritter. Heier du på Italia og vil toppe stemningen under kampen, server hjemmelaget italiensk pizza. Den røde sausen lager du dagen i forveien. Du kan toppe pizzaen med det du liker, men vi har noen gode forslag: spekeskinke med fersken eller oliven, og komboen kylling og mozzarella. Skal du lage til mange, er det lurt å forsteke bunnene. Du kan også lage pizza på grillen.

Portugal: bacalao, bolinhos eller perna de carneiro no tacho. 

Fotballfans verden over er ville etter stjernespiller Ronaldo, og portugiserne er ville etter norsk klippfisk. Er det Portugal du vil se på pallen i EM, er det flere retter å nyte mens du heier. To av rettene er med klippfisk, klassisk bacalao og  bolinhos. Den tredje retten er  beinfri lammestek med masse hvitløk og krydder.

Polen: bigos

Bigos er nasjonalrett i Polen, og er også kjent som «jegergryte». Retten inneholder gjerne ulike kjøttslag, pølser og bacon. Og akkurat som fårikål smaker bigos enda bedre dagen etter, så da kan du samle gjengen på kampdagen uten stress!

Kebab. KI-generert illustrasjon.

Tyrkia: kebab og kebabpizza

Tyrkisk mat kan du får nærmest over hele Norge, og vi vet alle hvor Haaland spiser sin favorittkebab når han er i Norge. Det er enkelt å lage kebab selv, og du kan lage shish kebabsis köfte kebabadana kebab eller shawarma-döner kebabKebabpizza  er også en skikkelig smaksbombe. Hva blir din favoritt når Tyrkias menn kjemper på banen?

Kroatia: grilla blekksprut og lammelår i skiver

Mange nordmenn har landet som en feriefavoritt. Ta en del av det kroatiske kjøkkenet hjem til deg under EM, Kroatia er en stor grillnasjon og har også mye god sjømat. Går du for grilla blekksprut eller grilla lammerlår i skiver?

Nøytral? Ingen favoritt?

Er favorittlaget ditt ikke med i EM, eller du stiller deg helt nøytral og bare koser deg med stemning og venner, er burgere topp mat til kampen. Lag fries, og server klassisk cheeseburgerburger med bacon og blåmuggost eller en bbq-burger med coleslaw.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *