Søppelsekker, hansker og en plan for avfallshåndtering er alt du trenger for å rydde.

Byryddedagen lørdag 4. mai – dugnad mot forsøpling i urbane områder

Lørdag 4. mai inviterer Hold Norge Rent til Byryddedagen 2024. Frivillige skal ut og fjerne søppel i byer og tettsteder over hele landet, og vi inviterer alle til å  ta på ryddehanskene og gjøre en innsats i eget nærmiljø.

For andre år på rad arrangerer Hold Norge Rent en nasjonal dugnad mot forsøpling i urbane områder. Byryddedagen er en stor nasjonal dugnad for å fjerne søppel i byer og tettsteder over hele Norge.

– Vi oppfordrer til å ta med venner og familie ut for rydde slik at søpla i parker, langs gater og på torg ikke havner i havet, sier fagansvarlig for opprydding Heidi Gromstad.

Nordisk ryddedugnad

Byryddedagen er Norges bidrag til en ny nordisk ryddedugnad som arrangeres i samarbeid med Hold Norge Rents søsterorganisasjoner i Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Sverige og Åland.

– The Nordic Cleanup Tour gjennomføres i perioden mai til oktober, og i løpet av denne perioden inviteres frivillige over hele Norden til å ta vare på naturen og havet ved å rydde søppel, sier Gromstad.

Hvorfor rydde i urbane områder?

Avfall som mistes eller kastes på bakken, faller ut av fulle søppelkasser eller tas med av vinden eller fugler, kan blant annet skape rotteproblemer. Denne forsøpling havner dessverre også ofte i fjordene våre blant annet fordi søppelet tas med ut dit via elver.

– Det viktig at vi holder byen vår ren og fri for søppel. Hvis vi rydder i byer og tettsteder, bidrar vi til renere elver, en ren kyst og et rent hav, sier Gromstad.

Ta hensyn til hekkende fugl

Husk: I maimåned er hekke- og gytetiden i gang, og det er viktig at vi ikke forstyrrer fugl eller fisk når vi rydder. Langs elver, i skogen og i busker og kratt hvor det sjelden ferdes mennesker, kan fuglene ligge på reir, og da er det viktig at vi ikke forstyrrer dem.

Byryddedagen gjennomføres med støtte fra Handelens Miljøfond.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *