Tekst: Johanna Solstrand
La du merke til ekstra fornøyde familier i Lillestrøm sist helg? Kanskje så du en ansiktsmalt liten løve på butikken eller hørte frydefull barnelatter fra sentrum?
Det er ikke så rart ettersom 3.000 barn og voksne hadde møtt opp på Kulturkvartalet til Barnas Festdager. Flora Teater er kompaniet som står bak.
Mens sommerkveld ble til natt fredag 16. august jobbet fire ildsjeler, et knippe frivillige og en krøllete hund iherdig med å forvandle kulturkvartalet i Lillestrøm om til en fargespraglet fantasiverden.
Fylt med glede
Store, pastellmalte konstruksjoner ble reist. Vimpler og ballonger ble festet i trær og fasader. Alt ble gjort klart for å fylle området med teater, barnelatter og gratis kulturglede i helgen som sto for dør.
Etter et blunk med søvn, kunne Flora Teater ønske velkommen sent lørdag formiddag. På en egenlaget scene midt i kulturhjertet av Lillestrøm, sto de kry over å skyte startskuddet til sin egen festival.
Forestillingen «Det grønne skiftet» er en produksjon som startet det hele for bare fire år siden.
Fasaden til Lillestrøm Kultursenter var prydet med farger, og Barnas Festdager tiltrakk seg mange folk. Foto: Jakob Dahl Skarpeid
Røtter på Romerike
Flora Teater består av fire teaterglade Romerikinger: Sindre Slorafoss (24) fra Skedsmokorset, Peder Kaalstad (27) fra Skjetten, Nora Gjestvang (26) fra Lillestrøm og Jon Olav Gulbrandsen (26) fra Fetsund. Til felles har de en kjærlighet for området de vokste opp og ønsket om å gi tilbake til lokalsamfunnet med teaterglede.
Da de alle sammen kom inn på skuespillerutdanningen på Nord universitet, ble de over en middag enige om å starte et kompani sammen. Måltidet var pasta, og målet var å lage teater for barn i sommerferien.
– Vi tenkte på det at barn ofte glir til alle kanter når skolen er slutt for sommeren. Da er det pauser i fritidsaktivitetene. Vi ville gjerne lage noe som kunne samle barna på denne tiden, forteller Sindre Slorafoss.
Gruppa har nådd målet mange ganger og vært aktuelle med barneforestillinger som «Det grønne skiftet» (2020), «Logg av 45» (2021) og «Hvordan få rektoren din sparka» (2022).
Barnas festdager er deres første prosjekt som festivalarrangører. Det hele begynte som en drøm om å lage helt gratis teaterfestival for alle.
Magiske øyeblikk
Festivalen ble til gjennom samarbeid med flere av aktørene ved kulturkvartalet. Lillestrøm Kultursenter, Nitja Senter for Samtidskunst og Lillestrøm Bibliotek stilte blant annet med lokaler for teaterfremvisningene. Unge Viken Teater var også med på laget. I tillegg lånte Kulturskolen i Lillestrøm ut diverse utstyr.
Romerike Sparebank holdt aktiviteten «gulljakt» med barna og ga økonomisk støtte. Det var en av flere sponsorer som ble avgjørende for å holde festivalen gratis for publikum.
– Vi er så takknemlige for at samarbeidspartnerne våre tør å satse på Floras ideer, sier Slorafoss.
Programmet var spekket med kvalitetsteater. Blant dem var heddaprisvinnerne Feil Teater og den internasjonale teatergruppa Flying Seagulls. Sistnevnte tok pause fra å gjøre teater med barn i en flyktningleir for å besøke festivalen.
– Det var fantastisk å se barna ta del i de interaktive forestillingene. Noen var trollbundet fra klokken elleve til tre, forteller Slorafoss.
Han legger også til at dette ikke kunne ha skjedd uten hjelp fra venner og familie. De bidro med alt fra bæring og rigging til ansiktsmaling og moralsk støtte.
Et solid firkløver
Til tross for imponerende resultater, er ikke Flora Teater det eneste de fire kunstnerne holder på med. De er også utøvende skuespillere, dubbere, studenter og teknikere.
I kompaniet finnes det ikke en sjef, men de fire deler oppgavene mellom seg.
– Vi er kolleger, men vi må aldri glemme at vi er glade i hverandre og venner på bunn, sier Slorafoss.
Kompaniet satte seg som mål å skape sommerens beste minne for barna. På spørsmål om de nådde målet, svarer Slorafoss at det i hvert fall var et av hans egne høydepunkter fra sommeren.
Tilbakemeldingene etter festivalen har vært overveldende positive. Barnas begeistring og e-poster fra takknemlige foreldre har uttrykt hvor mye festivalen betød for dem og barna deres. Poster på sosiale medier har også gitt en pekepinn på hvor godt arrangementet ble mottatt.
– Det er fantastisk å se at så mange har satt pris på det vi har skapt, sier Slorafoss.
Ser mot nye eventyr
Den store støtten og positive responsen har definitivt gitt mersmak. Kompaniet er allerede godt i gang med å planlegge neste års festival. De ønsker å bygge på suksessen fra i år og introdusere enda flere aktiviteter og større forestillinger.
Det er tydelig at ildsjelene i Flora Teater er engasjerte i sitt arbeid og har stor kjærlighet til teater, fellesskap og lokalsamfunn.
Barnas Festdager ble en helg født ut av vennskap og kjærlighet. Ønsket til kompaniet var å gi tilbake til stedet som formet dem. Det kunne neppe ha vært en bedre oppskrift på en festival som beskrives best med ordet braksuksess.
Og på toppen av det hele var været nydelig.