Tekst: Julie Rigvår
Tenk å få vokse opp med at selveste bestefar er sirkusdirektør! Men for Are Arnardo var kongen av sirkusmanesjen bare en helt vanlig, godhjertet bestefar.
For bestefar vil alltid være bestefar for dagens sirkusdirektør. Barnebarnet tok gradvis over stafettpinnen i 2010 og fører den stolte kulturarven og familietradisjonen til Norges eldste sirkus videre. Are Arnardo (53) har nå med seg sønnen Luigi (24) og datteren Shannon (21) i manesjen.
– Jeg ser jo at bestefar var en stor personlighet. Men da jeg vokste opp, var han bare bestefar. En jeg kunne snakke med og som kom med gode råd. Han fulgte meg nært i oppveksten. Men jeg så på ham bare som bestefar – ikke som «sirkuskongen», forteller Are Arnardo.
Cirkus Arnardo er i full gang med sin 75-års jubileumsforestilling på Nebbursvollen. Klovner, ballerinaer, papegøyer og linedansere samles i manesjen for å levere et spektakulært show for publikum de neste fem dagene i idrettsparken.
Bretter opp ermene
BY Lillestrøm møter Are Arnardo før jubileumsforestillingen. Teltene er ennå ikke reist, men rundt oss er det markerte punkter for hvor de skal settes opp i løpet av de neste timene.
Are Arnardo har lagt igjen flosshatten og frakken. Nå står den blide sirkusdirektøren foran oss iført arbeidsbukse.
– Vi har et nytt system på denne turneen. Derfor tar det litt lengre tid, forteller Arnardo.
–Tidligere hadde vi alt på en henger. Da var det bare å sette opp mastene og heise teltet. Nå er det færre tilgjengelige steder å spille på, og vi må tilpasse oss nye forhold.
Publikum kan forvente en kveld full av variert underholdning. Selv med livslang erfaring i sirkuset, innrømmer sirkusdirektøren at det alltid er en følelse av nerver og spenning før et show.
– Det er nerver før enhver forestilling. Fordi dette er levende underholdning. Alle aktørene gir sitt beste der og da. Siden ting ikke er klippet og redigert, kan hva som helst skje. At alt skjer «live», gjør det hele ekstra spennende, mener Arnardo.
Tradisjon i fire generasjoner
Arne Otto Lorang Andersen ble født i Sarpsborg i 1912. I oppveksten drømte han om å opptre. Guttungen startet med å fremføre dukketeater for nabolaget. Han elsket å samle og underholde folk rundt seg.
Som 14-åring besøkte Arne det omreisende Circus Express i Halden og hev seg med på lasset. I 1927 tok han artistnavnet Arnardo. Resten er sirkushistorie.
Bestefar Arnardo startet sitt eget sirkus i 1949. På veien er Cirkus Arnardo blitt landets eldste omreisende kulturinstitusjon.
Nå fører barnebarnet og en fjerde generasjon den stolte kulturarven videre.
– Jeg har på ingen måte tenkt til å fylle skoene hans, sier Are ydmykt.
– Vi tråkker heller i de store fotsporene han etterlot. Bestefar var en så stor personlighet og landskjendis at vi ikke kan overgå det. Viktigst er det å viderefører den tradisjonen og kulturen han startet. Publikum setter i hvert fall pris på det.
Are Arnardo smiler når han forteller om at folk ofte kommer til ham for å dele minner om bestefaren.
– Det har fått meg til å reflektere over hvor stor han var og fortsatt er, sier barnebarnet.
Livet på landeveien
Ares overgang til å bli sirkusdirektør har vært en gradvis prosess hele veien. Han begynte å ta over i 2010 fra hans far, Arild. Det begynte som hjelper til å sette opp telt. Med tiden fikk han mer ansvar.
– Klarer man en ting, er man ofte klar for det neste, mener han.
Arven er i ferd med å føres videre. I forestillingene deltar såvel hans kone Paola som deres to barn.
– Det er en livsstil. Vi er praktisk talt på campingtur seks måneder i året, men trives med det. Min kone og jeg har begge vokst opp på sirkus, så det er naturlig for oss. Våre barn har også vokst opp her, sier Are Arnardo.
Livet på veien er ingen hindring for familien. Når direktøren blir spurt om hvilke minner han husker best fra turnelivet, trekker han frem Norges natur.
– Vi er heldige som har en jobb der vi kan kjøre rundt og nyte landskapet.
Familien i manesjen
Som omreisende får familien oppleve hvor variert og naturskjønt Norge er.
– Vi har Østlandet med jorder og åkere. Så har vi Vestlandet med fjorder og høye fjell. Og Nord-Norge med sine lange strekninger og majestetiske landskap. De beste minnene jeg har, er å kjøre rundt i Norge og nyte landskapet.
Sirkuslivet virker ikke avskrekkende for deres barn heller.
– Barna er allerede i gang med å utvikle egne numre. De vil også ta over deler av driften fremover, spesielt de administrative oppgavene, forteller Arnardo.
Luigi har sitt eget nummer som han stadig videreutvikler. Shannon studerer dans og musikk og ønsker å bruke denne kompetansen i sitt eget sirkusnummer.
– Begge har sine ideer, og det handler om sirkus. De er nok litt påvirket av miljøet, ler Are og viser glimt i øyet.
Velkommen til sirkus!
Arnardo kan fortelle om en rekke høydepunkter som venter i forbindelse med 75-årsjubileet.
– I år har vi tre forskjellige klovner; en mer klassisk klovn og en mer moderne. Vi har også linedans, som er fantastisk. Et utrolig bra nummer. Det har jeg en forkjærlighet for siden min kone var linedanser.
Det gjenstår totalt fem forestillinger på Nebbursvollen denne helgen. Lørdag og søndag er det to forestillinger per dag.