Det finnes mange muligheter for dem som vil ut i naturen på nasjonaldagen. Foto: John Petter Nordbø

Anbefalte turer for fridager og nasjonaldagen

Mai måned er full av fridager og langhelger som er perfekte for dem som vil ta seg en liten tur. Og på selveste 17. mai kan du ta feiringen på tur i den vakre, norske naturen!

Stadig flere søker mot stillheten i naturen på 17. mai. Det er noe eget å være på tur når naturen våkner til liv.

– Å feire Norges bursdag på tur, er hva jeg vil kalle en fullkommen feiring. Det klukker i bekker, bjørka har museører og på fjellet fordamper snøen i sola. Fjelltoppene ligger hvite og innbydende for toppturer i solsteiken med herlige nedkjøringer, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

De fleste selv- og ubetjente hyttene til DNT er åpne, og byr på alt fra full vår med hvitveis og grønne blader, til snø og fortsatt skiføre. Noen av de betjente DNT-hyttene er også åpne, og byr på vårskiturer og 17. mai-feiring.

Disse betjente hyttene er åpne på 17. Mai

Haukeliseter markerer nasjonaldagen med flaggheising, nasjonalsang, tale, tog og ikke minst, en velsmakende 17.mai-meny. Her kan du gå fine skiturer og nyte vårfjellet. Toppturene til StavsnutenSveigenVerjesteinsnuten  er fine og gå nå.

Finsehytta har 17. mai-feiring i kjent stil, med flaggheising og nasjonalsang utenfor Finshehytta klokken 08.00, etterfulgt av frokost og 17.mai-tog til Hardangerjøkulen. Utover ettermiddagen blir det selskapsleker og klassisk 17. mai-buffet. Bli med på en helt unik feiring av 17. mai omringet av nydelig natur og flott vårstemning på fjellet.

Gaustatoppen turisthytte åpen café, og feirer med skitog og tradisjonell 17. mai-mat og taler. Skitoget går fra Svineroi klokken 11, på toppen er det 17.mai-meny med rømmegrøt og kaker. Feir 17. mai på Norges tak!

Bli med DNT på tur på nasjonaldagen

Topptur i grålysinga

Bli med Stranda turlag til 17. maitog og topptur til Ystevasshornet i Sykkylven, 1330 moh. Turen starter tidlig, klokken 06.45, og varer 3-5 timer. For erfarne toppturentusiaster! Les om turen her.

Josten på langs

Bre- og Fjellsportgruppa i Indre Sunnfjord Turlag arrangerer sammen med Keipen Turlag skitur over Jostedalsbreen. Turen starter 17. mai og avsluttes 20. mai, så her blir det tre overnattinger i telt på breen. Bli med å feire Nasjonaldagen på vakre Jostedalsbreen! Les om turen her.

17. mai-tur til Hålandshovda

Bli med Etne turlag til Hålandshovda! Toppen ligger på 655 moh. Hålandshovda byr på flott utsikt over Åkrafjorden, Stordalen og utover mot Sunnhordalandsbassenget. Ta gjerne med et norsk flagg i sekken. Les om turen her.

Padletur til idylliske Sildevika

Mellom Langesundsfjorden og Langangsfjorden ligger Sildevika fredelig og vakkert til, skjermet for den store båttrafikken til Porsgrunn og Langesund. Bli med oss og feire nasjonaldagen og pinsehelga gjennom flotte naturopplevelser på vannet! 17. – 20. mai. Les om turen her.

Anbefalte hytteturer for langhelgene i mai

Med alle helligdagene og inneklemte dager i mai, åpner det seg muligheter for å ta seg en langhelg på tur. DNT har hytter på fjellet, ved kysten, i skogen og i nærmiljøet, så det er nok av muligheter til å finne en hytte som passer. Man trenger heller ikke reise langt for å få avkoblingen man ønsker seg i noen dager. Under er noen eksempler på hytter.

Tømmerstø
Her bor du rett ved sjøkanten. Hovedhytta har en lun og usjenert beliggenhet øverst i en stor hage. Mellom hyttene er friområde hvor barn og voksne kan boltre seg med forskjellige aktiviteter.

Kinn
Kinn er en øy lengst vest i havet ved Florø. Det er også fantastiske padlemuligheter her. Naturen på den grønne øya vest i havet er unik. Her får du det vide utsynet og solnedgangen i horisonten.

Runde fyr
Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av fugleøya Runde. Fyret er et av 80 fredede fyr i Norge. Den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen er gjort om til selvbetjent hytte.

Øitangen
På nordspissen av Jomfruland, midt i hjertet av Nasjonalparken, tilbys gode overnattingsmuligheter og herlige turomgivelser.

Snytindhytta
I 2014 ble Snytindhytta med god grunn kåret til Norges råeste toppturhytte av UT.no. Den ubetjente hytta er et yndet turmål for fjellvandrere, men de senere år har flere og flere brattskikjørere funnet veien hit til hjertet av Vesterålsalpene.

Danskehytta
Velkommen til 17. maifeiring på Norges tak, nesten! Hytta er DNT Sunnmøres høyest liggende hytte, på 1440 moh i et barskt og værhardt fjellområde. Turen til Storhornet er en gammel og litt glemt klassiker. Passer godt for fjellski.

Ringvassbu
Midt på Ringvassøya nord for Tromsø ligger Ringvassbu, et perfekt mål for en helgetur eller en toppturekspedisjon. Ringvassøya betyr øya med fjellryggene, og byr på fine muligheter både for de som vil gå lange eller korte turer.

Bårdsgarden
Med helårsvei helt fram passer Bårdsgarden i Storlidalen ypperlig base for ulike skiaktiviteter. Med utgangspunkt fra Bårdsgarden kan du gå vårskiturer til mektige topper som Nonshøa, Storbekkhøa eller Kråkvasstid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *