Svak krone betyr dyrere ferie for nordmenn som skal til utlandet i sommer. Foto: Pixabay

Advarer mot rådyre ferier i år

Lommeboka gir lite rom for store utskeielser også denne sommeren. – Jeg er overrasket over at ikke enda flere lar økonomien påvirke ferieplanene sine.

Det sier privatøkonom i Sparebanken Sør, Kenneth Sjåvåg, om tallene i en ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring. 42 prosent sier at økte priser, renta og dårlig kronekurs ikke påvirker reiseplanene i sommer.

– Mange lever over evne i ferien

– Jeg tenker at mange bør ta den økonomiske situasjonen sin innover seg i større grad, når de planlegger ferien. Det er ikke et ukjent fenomen at mange lever over evne når de har fri og må betale dyrt for det i etterkant, sier Sjåvåg.

– 43 prosent sier det motsatte, altså at den økonomiske situasjonen deres faktisk påvirker reiseplanene i sommer. De siste 15 prosentene vet ikke helt, sier seniorrådgiver i Frende Forsikring, Marius Solberg Anfinsen.

– Samtidig viser tallene fra undersøkelsen at opp mot halvparten synes de har dårligere råd denne sommeren, sammenlignet med i fjor, sier han.

– Lag feriebudsjettet nå

– Folk strekker seg tydeligvis langt for gode opplevelser i sommer, sier Solberg Anfinsen.

– Samme hvor du skal tenker jeg det er smart å tenke gjennom hvor mye du skal bruke. Før du reiser. Et feriebudsjett er til god hjelp når fristelsene står i kø, sier økonomen i Sparebanken Sør.

Hvis du skal til utlandet, bør du ha et bevisst forhold til valutaen. Den norske krona er svak. Det gjør det mye dyrere å leve i de aller fleste land nordmenn drar til, enn hva som har vært tilfelle tidligere år. I Frendeundersøkelsen sier 1 av 3 at de skal til utlandet i sommer.

– Mange nordmenn opplever nå at mer av inntekten går til faste utgifter som boliglån, mat, drivstoff og liknende. Da går kjøpekraften ned. Det må Ola Nordmann ta med seg inn i planleggingen av ferien, hvis ikke kan det bli en røff økonomisk høst, sier Kenneth Sjåvåg.

Fylkesoversikt

Så mange sier at de ikke lar privatøkonomien påvirke ferieplanene (fylke for fylke).

 1. Rogaland – 53 prosent
 2. Finnmark – 49 prosent
 3. Akershus – 48 prosent
 4. Østfold – 46 prosent
 5. Trøndelag – 44 prosent
 6. Vestland – 42 prosent
 7. Nordland – 42 prosent
 8. Oslo – 42 prosent
 9. Buskerud – 40 prosent
 10. Agder – 39 prosent
 11. Vestfold – 38 prosent
 12. Møre og Romsdal – 38 prosent
 13. Telemark – 37 prosent
 14. Innlandet – 35 prosent
 15. Troms – 33 prosent
  Kilde: Frendeundersøkelsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *