Juridisk seniorrådgiver, Thomas Iversen, i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

1 av 3 vil si opp treningsabonnementet

Økte priser og dårligere tilbud oppgis som hovedårsakene.

Dette kommer frem av en undersøkelse Forbrukerrådet har gjort for å kartlegge hvor mange nordmenn som har medlemskap på et treningssenter og hvordan medlemskapet blir brukt. Undersøkelsen ble gjennomført for Forbrukerrådet av YouGov i mars 2024, og hadde rundt 1000 respondender.

Undersøkelsen viser også at halvparten av dem som trener på et treningssenter ikke bruker det så ofte som de ønsker.

– Det er verken bra for lommeboken eller helsen å være støttemedlem hos et treningssenter. Derfor kan det være lurt å se på tilbud, pris og ikke minst motivasjon for så å gjøre en vurdering om å trene på et senter er riktig bruk av tid og penger, sier juridisk seniorrådgiver, Thomas Iversen, i Forbrukerrådet.

Dyrt å være støttemedlem

Forbrukerrådet ser at flere treningssentre rundt om i landet øker prisene sine, og ofte mer enn konsumprisindeksen. Dette er ekstra ugunstig for dem som ikke bruker tilbudet.

Prisendringer er likevel noe som selskapene må informere kundene sine om.

– Rett til å endre prisen må være avtalt mellom forbrukeren og treningssenteret. I tillegg skal slike prisendringer varsles direkte, typisk på epost og eller SMS, sier Iversen.

Et slikt direktevarsel vil gi folk en mulighet til å ta grep, enten ved å begynne å bruke medlemskapet eller si opp avtalen. Det finnes andre måter å holde seg aktiv på, utover treningssenter.

– Dessverre er det ikke lovpålagt å varsle om prisendringer, men avtalevilkår som åpner for å øke prisen uten å varsle medlemmene kan svært raskt bli urimelige – og dermed forbudt, sier Iversen.

Vurdering av behov kan spare penger

Det kan også være penger å spare på å sjekke priser og tilbud hos forskjellige treningsaktører.

– Mitt beste tips er å sjekke prisen med flere treningssentre, og vurdere hva du trenger av de tilbudene de har. Hvis du bare trener for deg selv, kan du ofte spare penger på å velge et senter uten gruppetimer, sier Iversen.

Mange arbeidsplasser tilbyr også trening i arbeidstiden, eget treningsrom eller rabatt på ulike treningssentre.

Ta en vårrengjøring i abonnementene dine

Du bør ha et bevisst forhold til de abonnementene du har, enten det er trening, strømmetjenester eller andre ting.

– Sjekk jevnlig hva du betaler for abonnementene dine, og vurder hva du trenger og hva du kan si opp, sier Iversen.

Selv om du velger å si opp treningssenterabonnementet ditt, så betyr ikke det at treningsgevinsten bortfaller. Det finnes mange måter å holde seg aktiv på, alt fra jogging til skogturer, til trening hjemme i stuen.

Forbrukerrådet har en podkastepisode der treningsguru Yngvar Andersen er med for å gi flere tips til trening og en aktiv hverdag – med og uten et treningsabonnement.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *